Банкеръ Daily

Общество и политика

COVID-19 влоши и ситуацията с детския труд - засегнато е всяко едно на десет деца

От Международната организация на труда обявиха 2021 г. като година за премахване на детския труд. Тя ще бъде посветена на борбата за насърчаване на законодателни и практически действия за изкореняването му по целия свят, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Решението е взето с приета единодушно резолюция на общото събрание на ООН още през 2019 г. Така основният стремеж през тази година ще е правителствата да бъдат призовани да направят всичко необходимо за постигане на целите за устойчиво развитие.

Призовават се държавите да предприемат незабавни и ефективни мерки за изкореняване на принудителния труд, прекратяване на съвременното робство и трафика на хора, и гарантиране на забраната и премахването на най-лошите форми на детски труд, включително набирането и използването на деца войници, както и да прекратят детския труд във всичките му форми до 2025 г.

Данните показват, че през последните две десетилетия има напредък - почти 100 милиона деца са освободени от труд, но 152 милиона все още полагат такъв.

Почти половината от детския труд е в Африка (72 милиона деца), следвана от Азия и страните от Тихоокеанския басейн (62 милиона). Седемдесет на сто от полагащите труд деца работят в селското стопанство, главно в натурално и търговско земеделие и животновъдство. Почти половината от всички тези деца са в професии или ситуации, приети за опасни за тяхното здраве и живот.

От МОТ отчитат, че пандемията COVID-19 е влошила ситуацията. Проблемът засяга едно на всеки 10 деца по света.

"Кризата COVID-19 задълбочи бедността на тези и без това уязвими групи от населението и може да върне с години назад напредъка в борбата срещу детския труд. Закриването на училища влоши ситуацията и милиони деца работят, за да допринесат за доходите на семейството. Пандемията също така направи жените, мъжете и децата по-уязвими от експлоатация", посочват от организацията.

Официалният старт на Международната година ще бъде даден с виртуално събитие на 21 януари.

МОТ работи за премахването на детския труд през цялата си 100-годишна история. Една от първите конвенции, приети от нейните членове, е за минималната възраст в индустрията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във