Банкеръ Daily

Общество и политика

COVID-19: Нов режим за влизащите от РСМ, Израел, Турция и Сърбия у нас

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова издаде заповед, с която се променя режимът за влизане в България на граждани на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия.

"Считано от 20 януари, четвъртък, гражданите на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Северна Македония, Държавата Израел, Република Турция и от Република Сърбия, която е в „червена зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване", съобщи здравното министерство.

Също от 20 януари в „червена зона“ влизат Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Република Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини.

Новозаразените с COVID-19 у нас са 2379 . Положителни са близо 16% от направените през последното денонощие 15 035 теста, сочат данните на Единния информационен портал. От новите случаи през изминалото денонощие 77,30% не са ваксинирани. 151 477 са активните случаи. Починали са 44 души. 93,18% от тях не са били ваксинирани.

177 са новопостъпилите за денонощието в болничните заведения. 83,62% от тях не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните вече е 5267 души. От тях 557 са в интензивни отделения. Като оздравели са отчетени 1239 души за последното денонощие

Поставени са 3719 дози ваксини. С това общият брой хора с пълен ваксинационен цикъл у нас са 1 962 387.  С бустерна доза вече са 502 666 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във