Банкеръ Daily

Общество и политика

Covid-19 дерайлира борбата с пластмасовите отпадъци

2020 г. бе годината, в която САЩ се разбунтуваха срещу пластмасата. Потребителите отказваха дори сламки. Законодателите предложиха безпрецедентна вълна от закони за забрана на пластмасата за еднократна употреба. Дори компании като Coke и Pepsi се отвориха към идеята пластмасата да не бъде част от бъдещето. И изведнъж дойде пандемията от Covid-19. Сега активистите смятат, че антипластичното движение отново се връща в окопите, пише "Гардиън".

Сражението е заседнало на редица фронтове в САЩ 

Страховете от разпространението на вируса по повърхности подтикна няколко щата да забранят временно торбичките за многократна употреба, изпращайки отново полиетиленови торбички за еднократна употреба, които наводниха пазара.

Основното законодателство, насочено към намаляване на опаковките на пластмаси, е в застой, тъй като приоритетите на законодателите се изместват на друго място. Маските и ръкавиците за еднократна употреба са се превърнали в предвестници на живота на пандемията, заедно с пластмасови контейнери за изнасяне на храна и остатъци от пакетите на Amazon.

Междувременно пластмасовата промишленост засили лобирането си, призовавайки федералните агенции да декларират санитарните ползи от пластмасата за еднократна употреба и да се аргументират, че забраните за пластмасови торбички противоречат на общественото здраве.

"Движението за намаляване на пластмасата беше в разгара си и напредваше по-бързо от всяко друго екологично, по което съм работил някога", казва Мартин Борк, ръководител на екологичния център към програмата за рециклиране в Бъркли, Калифорния, която ръководи намаляването на отпадъците от 70-те години. "Но от март насам всичко е стопирано", добавя той. 

Припомняме, че щатът Калифорния отдавна е начело в антипластмасовите действия, забранявайки торбичките за еднократна употреба още през 2014 г. Но когато пандемията удари държавата, внезапно обърна курса, спирайки закона. 

Резултатът е 500 милиона допълнителни пластмасови торбички, раздавани на месец само в Калифорния, оценява Марк Мъри, изпълнителен директор на организацията "Калифорнийците срещу отпадъка". 

Над 7 щата и дузина окръзи преустановиха законите си за торбичките. "Отне ни пет години, за да дисциплинираме поведението за носене на собствените чанти за многократна употреба. От гледна точка на рециклиращия, промяната е огромна. Да се ​​върнем назад и да си помислим, че всички тези пластмасови торбички запушват заливат пасищните ни земи и претрупват улиците е наистина смразяващо", каза още Борк.

Пластмасовата индустрия се спуска

На 18 март, в първите дни на кризата, Асоциацията на пластмасовата индустрия, лобистка група за пластмасовата индустрия, написа писмо до здравното министерството на САЩ, с което иска "да направи публично изявление за здравните и безопасни ползи, които пластмасата за еднократна употреба има". 

По-късно Центърът за контрол и превенция на заболяванията издаде препоръка ресторантите, които се отварят отново след пандемията, да използват чинии и съдове за еднократна употреба, за да се предпазят от разпространението на вируса.

Сега обаче експертите смятат, че вирусът се разпространява предимно чрез контакт между хора, а не чрез замърсени повърхности, като торбите за хранителни стоки. И макар че природозащитните активисти признават жизненоважна роля на пластмасата в медицинската индустрия, те са убедени, че пластмасовата индустрия използва кризата, за да забави усилията към по-екологичен начин на живот

Междувременно друго априлско проучване, публикувано в Lancet Microbe, установява, че коронавирусът всъщност живее по-дълго върху пластмасова повърхност отколкото върху други повърхности като хартия или картон.

"Няма разумна наука, която да подкрепя твърденията на индустрията за това, че пластмасата за еднократна употреба е по-безопасна", заяви американският сенатор Том Удал, който предложи основно законодателство за ограничаване на пластмасите за еднократна употреба, което все още не е изслушано в Сената.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във