Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цонев иска да регулира проблемите между банките и потребителите

Има проблем между банките и потребителите и ние се опитваме да регулираме този процес, без да нарушаваме пазарните функции. Има неща, които трябва да станат по по-прозрачен начин и интересът на потребителя да бъде по-добре защитен, каза председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев пред БТВ.

Проблемното поле с ипотеките ще се решава чрез приетата наскоро Директива за ипотечния кредит, според която банките са длъжни да предоставят на кредитополучателите и двете възможности: ипотеката да удовлетворява банката при предсрочно изискуем кредит и да е ясно с какво отговаря длъжникът.

Важното е, че кредитополучателят ще може да избира. Второ - ще му е ясно всичко, което следва по този договор, от първия до последния ден. Третото нещо, което е важно - ако той реши да смени банката или да погаси предсрочно кредита си, няма да дължи наказателни лихви. Това е изключително важно, тъй като до този момент това не беше предвидено”, обясни депутатът от ДПС. Ще се допуска и изключение, ако потребителят реши да погаси предсрочно кредита си в първата година, ще трябва да разплати разноските на банката, които обаче ще са ограничени до 1%.

Ще бъде премахната и таксата „управление на кредита”, тъй като е едно от двете основни неща по дефиниция, които банките правят – управление на депозити и на кредити. „Като отидеш в ресторант, не ти вземат такса за готвене. Махаме този разход за клиента. При банките всичко е калкулирано в лихвата, не бива да се взема извън нея”, даде за пример Цонев.

Определянето на т. нар. „плаваща лихва”, което досега се извършваше от банките, вече ще стъпва на общоприетите пазарни индекси (SOFIBOR, EURIBOR, LIBOR и други). Това според Цонев ще премахне практиката банките да променят лихвите по кредитите без знанието на клиента.

Бързите кредити ще бъдат цялостно регулирани с подготвян в момента проектозакон, но с промените в Закона за потребителския кредит вече се прави „една малка стъпка”, по думите на депутата от ДПС. Ще се регулират фирмите с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала. „Не са рестрикции, а изисквания към тези, които са на пазара”, поясни Цонев.

„Обмисляме да премахнем всички наказателни лихви и такси върху просрочените кредити”, каза той, като уточни, че за различните кредити ще се подхожда по конкретен начин: „Ако премахнем наказателната лихва, на клиента ще му бъде ясно колко трябва да върне и че ако не го върне този кредит, той няма да нарасне лавинообразно – за един кредит от 300 лева да му се наложи да си продава апартамента”.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във