Банкеръ Daily

Общество и политика

Concerto antico с новогодишен концерт в „Земята и хората”

На 30 декември преди 330 години английският композитор Хенри Пърсел - по онова време 30-годишен - е изключително развълнуван. Причината - премиерата на единствената му опера, която се приема за първата, композирана от англичанин.

Става дума за „Дидона и Еней” - опера в три действия по мотиви от „Енеида“ на Вергилий.

Тъй като през годините операта е многократно осъвременявана, тя не е запазена в оригинал и част от увертюрата й липсва, но с нея Пърсел се записва под номер 1 в историята на английската опера.

А в чест на новата страница от историята - новата 2020 г. - консортът за старинна музика Concerto antico ще изнесе новогодишен концерт. Той ще започне от 18.30 часа на 30 декември в националния музей по минералогия „Земята и хората” със съдействието на Музикална къща „Престо“.

Хенри Пърсел

Там, сред кристалите, ще прозвучи „Бакхус” от Хенри Пърсел. Атмосферата ще допринесе за още по-силно подчертаване на търсената хармония между космоса, човека и обществото, обясни за читателите на „Банкеръ” Янко Маринов от Concerto antico. Онази хармония, която откриват в старинната музика нейните почитатели. Именно тя е причината на едно място за концерта да се съберат сопраното - украинката Анастасия Алтухова, басът - канадецът Дейвид Маккюн и медзосопраното - българката Анна Балджиева.

Анна Балджиева

Родената в Запорожие Анастасия Алтухова в момента е втори курс в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова и ас. Нона Кръстникова. Анна Балджиева също е втори курс в Академията, в класа на проф. Свилен Райчев и ас. Габриела Георгиева. Въпреки че са все още в началото на професионалния си път и Алтухова, и Балджиева имат редица награди от международни конкурси.

Анастасия Алтухова

Дейвид Маккюн е постоянен член на Хора на норвежките солисти и пее с отличения с награда Грами ансамбъл „Roomful of Teeth“.

В програмата ще прозвучат „Коледна оратория“ и „Магнификат” (религиозна песен, посветена на Богородица) от Йохан Себастиан Бах; „Салве Реджина” („Радвай се, Царице” - молитва към Божията майка) от Джовани Батиста Перголези, различни сакрални мотиви от германския композитор Хайнрих Шютц, както и произведения на Хендел и Вивалди.

Дейвид Маккюн

Ще бъдат включени и светски теми - Мефисто валс №1 на Ференц Лист. Той е вдъхновен от „Фауст”, но не на Гьоте, а на австрийския лирик Николаус Ленау. Поетът разказва как Мефистовел и Фауст минавали покрай гостилница, в която празнували сватба. Мефистофел подканил спътника си да се включат в празненството, като взел цигулката на един от музикантите и започнал да свири опияняващи мелодии. Фауст от пръв поглед се влюбил в една от гостенките и я поканил да танцуват. Мефистовел засвирил така неудържимо, че увлякъл сватбарите да излязат навън, в гората. Но после с вихрен танц отново ги върнал обратно в гостилницата.

От Ференц Лист ще чуем и концертен валс върху две теми от оперите „Лyчия“ и „Паpизина“ от Доницети. Изследователите на Лист твърдят, че този валс е свързан с биографията на композитора – Лист се влюбва в омъжената за руски генерал княгиня Каролина Витгенщайн. Тя също не остава безразлична към чувствата на композитора и години наред се опитва да получи развод. В крайна сметка с Лист взимат решение – като не могат да бъдат заедно, да се оттеглят от светския живот - тя да постъпи в манастир, а той да приеме духовен сан – абат.

По време на концерта Янко Маринов ще свири на дигитални органи – това е специална система със записани от цял свят органи – мащабна инициатива, дело на голям международен екип музиканти, учени и тонрежисьори. Така, при добро озвучаване, ще можете да чуете „Коледна оратория”, изсвирена, например, на органа на катедралата „Свети Стефан“ в Пасау – смята се, че със своите 17 774 тръби това е най-големият орган в света.      

Или на впечатляващия бароков орган от „Църквата на Спасителя” в Копенхаген.

Любопитна подробност е, че консортът за старинна музика Concerto antico има сериозна връзка с Дания – създаден е през 2001 г. по повод идването на кралица Маргрете II в България. Тогава от датското посолство молят за посещението й у нас да се изнесе концерт със старинна музика. Така се събират музикантите от бъдещия ансамбъл, наречен „консорт”. А името му Concerto antico е дадено от проф. Вера Ганчева - преподавател по културна история на Скандинавския север в Софийския университет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във