Банкеръ Daily

Общество и политика

Цивилен ще може да оглавява военно разузнаване

Служба "Военна информация" да може да се оглавява както от военни, така и от цивилни. Това гласуваха депутатите на първо четене в поправка на Закона за военното разузнаване. Промените бяха приети с 117 гласа "за" и 34 "против".

Шефът на службата се назначава от държавния глава. Преди години имаше възможност да бъде назначен цивилен. С промени в закона от 2015 г. обаче това отпадна. Така от поста бе свален бившият депутат от СДС Йордан Бакалов. Според мотивите на вносителите (ГЕРБ, ВМРО и НФСБ) законът сега се изменя, защото "по този начин ще се реализира в цялост изискването, предвидено в Закона за военното разузнаване, а именно за директор да могат да се назначават лица с професионален стаж в системата за защита на националната сигурност, а не само от въоръжените сили".

Депутатът от БСП Николай Цонков дори посочи по време на дебатите кой ще е следващият началник – сегашният заместник-директор на службата Янко Златанов, като нарече промените на закона "поправката Златанов". Златанов бе назначен изненадващо от правителството за четвърти заместник-директор на службата през юни 2018 г. Неговият професионален път е преминал в МВР, Национална служба "Сигурност" и ДАНС.

"През 2015 г., ако направим една ретроспекция, същите колеги от ГЕРБ като мнозинство, като управляващи, приемат този закон с точно обратните доводи на сегашните, че ръководителят на служба "Военна информация" би следвало да е военен", припомни Филип Попов. Той допълни и как преди няколко дни прокуратурата влезе в служба "Военна информация". "На 16-и се входира в деловодството на Народното събрание този проектозакон. Днес е 19-и и ние го гледаме тук, в пленарната зала. Това е в абсолютен разрез с тогавашните доводи от управляващото мнозинство", отбеляза още той.

"Никъде в Закона за военното разузнаване не е казано, че директорът на Служба "Военна информация" може да бъде само цивилен", заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ. Той обясни, че на тази служба е имало цивилни служители и полковници от резерва. "Ние не променяме реда за назначаване в тази служба, както се е случвало в тази зала преди за определен човек. Колегата, който спомена някакъв човек - това са инсинуации. Редът си остава същият - по предложение на Министерския съвет, с указ на президента при цялата съгласувателна процедура. Там ще се прецени кой и как може да бъде назначен", посочи депутатът от Борисовата партия.

Директорът на военното разузнаване генерал Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжност в сряда. Той е преценил, че ще бъде в интерес на службата да се оттегли от поста. Ангелов трябва да бъде освободен от президента Румен Радев с указ, след което той няма да бъде освободен от военна служба и министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще го привлече в екипа си.

В подробно съобщение прокуратурата обяви в понеделник миналата седмица, че Ангелов и бившият шеф на службата ген. Светослав Даскалов са разследвани от Военната прокуратура заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Въз основа на документи, подписани според прокуратурата в нарушение на правилата в Служба "Военна информация", впоследствие ДКСИ (Държавната комисия за сигурност на информацията) издала над 500 достъпа до класифицирана информация на документи на Европейския съюз и НАТО.

Според прокуратурата в периода април 2016 - май 2019 г. разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не както е по закон – от ръководителя ѝ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във