Банкеръ Daily

Общество и политика

Цирк "Сидеров" се мести в Столичния общински съвет

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров напусна парламента по характерния за него начин – със скандал. Сутринта депутатите гласуваха подадената от него оставка на 24 октомври по време на предизборната кампания. Сидеров беше кандидат за кмет на София, но получи само 1,44%.

След гласуването на оставката му той обвини заместник-председателя на парламента Емил Христов, че умишлено не му е дал възможност да направи изказване от трибуната и да представи мотивите за оставката си.

„Преди минути станахте свидетели на това как председателстващият парламента Емил Христов не даде думата на депутат, който напуска по собствена воля. Той видя, че искаме изказване, вдигнахме ръка, но се направи, че не ни вижда“, отбеляза Сидеров.

Според лидера на "Атака" този парламент е започнал все повече да придобива „антибългарски характер“, защото е допуснал „политическа разправа“ срещу него, позволявайки да бъде отстранен като председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“, а по-късно да бъде изключен от нея. „Българският парламент започва да се плъзга по наклонената плоскост и аз очаквам още едно гласуване, за което ще се радвам, че не съм физически тук, когато ще бъде одобрено в България да се разположат противоракетни установки. Американски и насочени срещу Русия. Това предстои“, подчерта Сидеров.

В кулоарите на Народното събрание водачът на „Атака” заяви, че най-вероятно ще се възползва от правото си да стане общински съветник в София, след като партията му спечели два мандата в Столичния общински съвет и обеща на журналистите да им разкрие „интересни сюжети“ оттам.

На въпрос остава ли „Атака“ коалиционен партньор на ГЕРБ, той отговори с друг въпрос: „Къде го виждате този коалиционен партньор. Питайте ГЕРБ. Христов защо ме спря? Питайте Дариткова, шефа на парламентарната група – те коалиционен партньор ли са на „Атака“? Като кажат те, тогава ще отговоря аз“.

Веднага след неговото изявление, отговор му даде председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя се извини на Волен Сидеров и обясни, че той не се е изказал от парламентарната трибуна в последния си работен ден единствено заради станало недоразумение. Тя обаче уточни, че желанието му за изказване е било закъсняло, тъй като вече е била започнала процедурата по гласуване.

„Разчитам на отговорното поведение на нашите партньори и смятам, че споразумението е в сила и ние ще продължим да бъдем в рамките на този парламент управляващо парламентарно мнозинство“, каза Дариткова.

По време на предизборната кампания за кметове и общински съветници Волен Сидеров се опита да привлича върху себе си вниманието и да си прави реклама пак чрез скандали. Той се държа агресивно в предаване на БНТ, в което трябваше да се дискутират проблемите на местната власт. Наложи се в студиото да влезе жандармерия, а след това лидерът на "Атака" стана персона нон грата за националната медия. В следващите дни Сидеров заедно с привърженици на партията му се опита да нахлуе в телевизията. По-късно той предизвика кандидата на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки на физически двубой, а когато последният спря да му отговаря и да му обръща внимание, ритуално си подаде оставката като депутат в парламента. Сидеров се опита да склони и Джамбазки да стори същото като евродепутат, но безуспешно.

Последното изстъпление на лидера на "Атака" беше в нощта след изборния ден, когато пок със свои привърженици се опита силово да влезе в "Арена Армеец", където се помещаваше Общинската избирателна комисия и са предаваха протоколите на секционните комисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във