Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК започва да приема заявления за участие в изборите

От 9 часа тази сутрин до 17 часа на 29 септември Централната избирателна комисия ще приема заявления от партии и коалиции за участие в насрочените за 14 ноември президентски и парламентарни избори.

Всяка партия може да участва в изборите за президент и вицепрезидент и/или за народни представители самостоятелно или в коалиция с други партии. Една партия обаче може да участва само в една коалиция за всеки отделен избор.

За участие в двата вота партия или коалиция внася безлихвен депозит от 2500 лв. за всеки вид избор, както и подписка в подкрепа на регистрацията с минимум 2500 подписа на пълнолетни български граждани.

Главна дирекция ГРАО ще извърши проверка на списъците. Всеки избирател може да участва само в една подписка.

ЦИК осигурява възможност всеки избирател да направи справка дали фигурира в дадена подписка по ЕГН онлайн чрез интернет страницата си.

За регистрация на коалиция се изисква решението за образуването й, както и документ за актуалното състояние на всяка от партиите в нея, издаден не по-рано от 2 септември т.г.

Партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите не по-късно от 12 октомври. 

"ЦИК имат достъп до тези кодове, с които могат да променят самата бюлетина, как да изглежда. Това е в ръцете и на "Сиела Норма". Този изчислителен код, заложен в тази машина от компанията производител, биха могли да го предоставят, но проблемът е, че той не може да бъде даден на една администрация като нашата, която има временен характер, тя е партийно отговорна, променя се след всеки избор, всяка партия може да снеме доверието си от този член, а това е един много чувствителен код. Неговото изтичане би компрометирало изборите и в други държави." Това заяви в интервю за БНР Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Имаме нужда от звено, независима експертна структура, която да съхранява този код, подчерта Цицелков. По думите му идеята е тази информация да не е под влияние на политически и други интереси.

Отлив от машинно гласуване има, но не е чак толкова голям. На последните парламентарни избори на 11 юли е имало и отлив на избиратели в хартиени секции, отбеляза още Стоил Цицелков. Според него казусът със спряното гласуване във Велико Търново е повлиял върху доверието в машинния вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във