Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК започна консултации за секциите в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе консултации за съставите на секционните избирателни комисии в чужбина. 

Най-много заявления за гласуване зад граница за изборите на 26 март бяха подадени от български граждани в Турция – над 19 хиляди. Заради ограниченията в закона обаче в югоизточната ни съседка ще могат да бъдат открити до 35 секции за предстоящия вот.

И на тези избори българските граждани, живеещи в Германия, ще бъдат изправени пред предизвикателството да упражнят правото си на глас. Заради ограничения брой секции, които ще бъдат разкрити на територията на Федералната република за престоящите парламентарни избори – само 13, сънародниците ни там намериха друг начин да пуснат гласа си – да гласуват в съседни европейски държави. 

На последните президентски избори през ноември 2016 година, когато отново заради недостатъчния брой места за гласуване в Германия се стигна да огромни опашки на гласоподаватели и чакане с часове. Сега от българската диаспора решават да не чакат да стане чудо и да си помогнат сами, като съберат необходимия брой заявления за най-близката секция в близост до гранични на Германия държави: и така общо за близо 20: в Дания, Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Швейцария, Австрия и Чехия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във