Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК възнамерява да купи повече от 1600 машини за гласуване

От Централната избирателна комисия възнамеряват да обявят нова обществена поръчка за закупуването на повече от 1600 допълнителни машини за изборите на 14 ноември. По прекратената вече поръчка за доставка на машини беше планирана покупката на 1600 устройства, но заради прогнозата на социолозите за по-висока избирателна активност на изборите "две в едно", вероятно ще са нужни още машини. Министерството на финансите е гарантирало, че ще покрие разходите. А предходната поръчка беше прекратена, защото и двете оферти са били над прогнозната стойност за 1600 устройства.  

ЦИК вече отказа регистрация на една партия, подала документи за участие в изборите за Народно събрание. Това е "Гражданска платформа Българско лято" на укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков. Към заявлението не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс.

"За президентските избори са се регистрирали, като някои са под условие все още, 12 партии и 5 коалиции. Това са общо 17 потенциални участници. За парламентарните избори са съответно 21 партии, които са получили или имат шанса да получат регистрация, и 7 коалиции, общо стават 28 като максимален възможен брой. Тази справка не включва регистрирането на инициативни комитети за издигане на независими кандидати, където срокът не е изтекъл", обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

До този момент 2 инициативни комитета са подали документи за регистрация, за да издигнат независими кандидати за президент и вицепрезидент. На 12 октомври ще има окончателна яснота за броя на кандидат-президентските двойки. 

Още в рамките на деня ЦИК ще активира електронната услуга за подаване на заявления за гласуване в чужбина. На вота на 14 ноември ще се гласува в 11 643 секции. Избирателите според списъците са 6 708 189. На 616 места в чужбина ще бъдат разкрити секции за гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във