Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК въвежда повторно данните от вота

ЦИК - Камелия Нейкова, Цветозар Томов, Росица Матева

Централната избирателна комисия ще отстрани със свои решения грешките в протоколите на секционните комисии след повторното въвеждане на данните. Вече всички районни избирателни комисии са подали документацията си. Процедурата изисква да има повторно въвеждане на данните от протоколите. 

Ако процесът по отстраняването на грешките приключи бързо, е възможно още в сряда ЦИК да оповести и разпределението на мандатите на партиите в 46-ото Народно събрание. По закон срокът за обявяване на разпределението на мандатите и на окончателните изборни резултати е четвъртък. В бъдещия парламент влизат шест формации.

Първа политическа сила е „Има такъв народ” с 24.08%.С около половин процент след нея е коалицията ГЕРБ-СДС - 23.51%. Трета остава БСП с 13.39 на сто от вота на избирателите. Следват "Демократична България" с 12.64%. 10.71% е подкрепата, която получава ДПС. Това ги подрежда на пето място, а коалицията „Изправи се! Мутри вън!" е с 5.01%.

Според изчисленията на социолозите от „Маркет линкс“ спрямо 100% обработени протоколи "Има такъв народ" ще разполагат с 65 депутатски места, а ГЕРБ с 63. Представителите на социалистите ще бъдат 36, а на "Демократична България"– 34. 29 депутати ще са от ДПС, а групата на "Изправи се! Мутри вън!" ще има 13 народни представители.

Ясен е и вотът в чужбина - първа отново е партията на Слави Трифонов, но с над 35% доверие следват „Демократична България“ и ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във