Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК: Всеки има право да заяви, че не желае да бъде депутат

ЦИК: Цветозар Томов и Росица Матева

Становището на Централната избирателна комисия е, че всеки човек има правото да заяви, че не желае да бъде избран за депутат. Въпросът е дали това да се случи пред ЦИК, или пред Народното събрание. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева. Повод за нейния коментар е новината за петимата депутати, които се отказват от мястото си в парламента. Сред тях е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място и в 45-ия, и 46-ия парламент. От местата си са се отказали и още един депутат от ГЕРБ-СДС и трима от ДПС. 

До момента няма данни за проблеми с доставката на машините и бюлетините за изборите в отдалечените краища, заяви Матева пред БНТ. Бюлетините за Северна Америка вече са пристигнали. Прави се всичко възможно бюлетините за Австралия и Нова Зеландия също да пристигнат навреме. "В събота трябва да бъдат подредени изборните помещения. В ЦИК се получава съобщение от всяка секционна избирателна комисия, че са получили изборните книжа и всичко е наред. Ако получим съобщение от някоя секционна избирателна комисия, че нямат пристигнали машини или бюлетини, тогава ще се вземе решение", посочи говорителят на комисията по повод организацията за провеждането на втори тур на президентския вот. И на балотажа в неделя ще се броят разписките, но Матева изрази надежда, че "сега ще бъде много по-лесно и се надяваме доста по бързо да се случи".

Ще бъдат образувани нови допълнителни подвижни избирателни секции в страната, за да могат хората, поставени под карантина да упражнят правото си на вот, беше уточнено по повод жалбите на карантинирани граждани, които на изборите на 14 ноември не са успели да гласуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във