Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК връща депозити на партии и коалиции с над 1% на изборите

Депозитите на партиите и коалициите, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво на изборите за Народно събрание на 11 юли, както и депозитите на инициативните комитети, чиито кандидати са получили не по-малко от една четвърт от районната избирателна квота от действителните гласове при избори за народни представители, ще бъдат възстановени, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Депозитите на партиите, коалициите и инициативните комитети, които не отговарят на посоченото законово изискване, няма да бъдат възстановени. Тези пари ще постъпят по сметката на Националната здравноосигурителна каса за дейности за лечение на лица до 18-годишна възраст, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването.
Припомняме, че за участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят безлихвен депозит в размер на 2500 лева по банкова сметка в Българската народна банка.

Девет формации ще получат обратно внесения депозит. Това са шестте формации, които спечелиха депутатски места в 46-ото Народно събрание. Заедно с тях депозитът се възстановява и на „Възраждане“, Гражданска платформа „Българско лято“ и на „Българските патриоти“ - ВМРО, „Воля“ и НФСБ, които спечелиха съответно по 2.97, 1.8 и 3.1% от действителните гласове на национално ниво.

Не се възстановяват внесените депозити на партии и коалиции, чиито кандидати са получили по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво. В тази група са  14 формации.

Не се възстановява внесеният депозит и от Инициативния комитет, чийто кандидат е получил по-малко от една четвърт от Районната избирателна квота. Това е инициативният комитет за издигане на Давид Леон Леви, независим, издигнат в 24-ти избирателен район - София.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във