Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК вече подготвя президентския балотаж

Във ЦИК вече се готвят за втория тур от президентските избори. Взето е решение още днес фирмата „Сиела Норма“ да получи флаш памети и смарт карти, за да подготви нови 335 машини, които ще се ползват зад граница за вота на 21 ноември.

Този път в 208-те машинни секции не навсякъде устройствата ще са по две, за да достатъчно и за страната.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че сега ще се гласува по-бързо, изборите няма да са 2 в 1 и не се налага устройствата да са по две. Даже предложи, ако се налага допълнително намаляване на този определен брой от 335 машини зад граница.

На „Сиела Норма“ се указва да прибере от районите избирателни комисии 286 машини, които са използвани за обучение и разяснителна кампания.

ЦИК също ще върне 29 устройства, за да може да се обезпечи вторият тур на президентския вот.

Междувременно „Сиела Норма“ уведоми ЦИК за 273 неработещи машини. 196 от тях били повредени още преди изборите в неделя, а сега други 77 от неделния вот.

ЦИК обаче не разреши, както поиска фирмата, да се внесат допълнителни 60 принтера и част от устройствата да бъдат поправени.

Росица Матева предложи от развалените машини да се вземат части за поправка на другите, но да се използват само държавните налични в склада на „Карго партнърс“.

„Категорично да бъде указано на „Сиела Норма“, че няма да внася до евентуалния нов избор нито принтери, нито някакви други резервни части, за които те твърдят, че са им необходими. Ще използват наличните машини и от наличните повредени ще използват резервни части, за да могат да окомплектоват“, заяви Матева.

Стана ясно още, че няма да се разреши до 23 ноември, нищо, което не е държавно, да влиза или да излиза от склада на „Карго партнърс“.

До края на деня Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Очаква се и решението ѝ за балотаж на 21-и ноември. В ЦИК продължава приемането на документацията от районните избирателни комисии. При 99,51 процента обработени протоколи в районните комисии става окончателно ясно, че в 47-о Народно събрание ще влязат седем политически формации. Най-голямата ще бъде партия „Продължаваме промяната“, която получава 25,65 процента от гласовете. Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова е подкрепена от 49,45 на сто от гласувалите, а  Анастас Герджиков-Невяна Митева - от 22,85 процента.

Обобщените данни показват, че на второ място след "Продължаваме промяната", се нарежда коалицията  ГЕРБ-СДС с 22,8 на сто от гласовете, трети са ДПС с 12,9 на сто. Следват БСП - с 10,3; "Има такъв народ" - 9,5; "Демократична България" - 6,3; и "Възраждане" - с 4,9 на сто от гласовете.

Още снощи говорителят на ЦИК Росица Матева апелира всички районни избирателни комисии да предадат максимално бързо книжата си, за да се направи повторното въвеждане на резултатите от протоколите в ЦИК.

"Разбира се, това ще бъде направено приоритетно с резултатите от гласуването в изборите за президент и вицепрезидент", уточни тя.

За 11 часа днес е насрочено заседание на ЦИК, на което комисията ще трябва да вземе решение.

"Да обяви ще има ли президент на първия тур на изборите или ще бъде насрочен нов избор следващата неделя и се надявам наистина, ако районните избирателни комисии навреме предадат в ЦИК всички протоколи и резултати, да можем по рано през деня да вземем това решение", допълни Матева.

До четвъртък ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от вота за народни представители. ЦИК обявява имената на избраните народни представители не по късно от седем дни след изборния ден.

Данните към момента - при обработени 99,51% от протоколите, сочат, че първата политическа сила за парламентарния вот „Продължаваме промяната“ постига резултат от над 667 000 гласа подкрепа. Такъв резултат постига  на предходните избори партията на Слави Трифонов, но сега ИТН губи над 410 000 гласа.

Както сега, така и през юли, втората ГЕРБ, губи сега 50 хиляди гласа, а спрямо април 244 хиляди гласа подкрепа. Третата политическа сила, ДПС покачва резултата си с 43 хиляди гласа сега спрямо предходният вот, но така връща позицията си от априлските парламентарни избори, БСП, които отчетоха срив в електоралната подкрепа през юли спрямо април със 115 000 гласа сега отново отчитат нов спад от нови 100 000 гласа, при ДБ от 302 000 през април, подкрепили коалицията, през юли се добавят още 63 хиляди гласа, но сега сривът е тотален, минус 201 000 гласа спрямо април.

От първите избори през годината досега партия  „Възраждане“ е във възходящ тренд. Април е била подкрепена от 78 000, през юли те вече са 82 000, а сега 126 хиляди гласа.

Сривът в резултата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се измерва в загуба на 76 000 гласа спрямо юли и 90 000 гласа спрямо април, когато формацията постигна най добрия си резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във