Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦИК утвърди бюлетината

Със свое решение № 227-ЕП от днес, Централната избирателна комисия (ЦИК) окончателно обяви как ще изглежда бюлетината за Европейските избори на 25 май.

Вляво гласоподавателите ще зачеркват със знак „Х" или „V" квадратче, съответващо на номера на партията, коалицията или независимия кандидат, който желаят да подкрепят.

По същия начин, но в дясната част на бюлетината, гражданите ще имат право да изразят своето предпочитание за политик. В случай, че гласоподавателите искат да дадат преференция на конкретна личност, те ще трябва да отбележат едно от кръгчетата, което отговаря на номера на техния избраник. Всички кръгчета общо са 17 и отговарят на броя на членовете на Европейския парламент от Република България.

В случай, че избирателят има симпатии към някой конкретен политик от дадена партия и желае да гласува точно за него, в тъмната стаичка ще бъдат изложени листити на всички формации. По този начин, ако гласоподавателят не знае номера на своя избраник, ще може да направи справка за конкретния номер и по този начин да изрази своите предпочитания.

Промените в графичното оформление на бюлетината се наложиха, след като Изборния кодекс бе редактиран на 11 април по настояване на Движението за права и свободи.Тогава центристите изразиха опасенията си, че техните избиратели по невнимание биха пренаредили листите, ако номера на партията съвпадне с възможен номер за преференция.

В публикуваното решение на ЦИК, става ясно още, че един кочан ще съдържа 100 бюлетини. След откъсване на бюлетината ще остава поле, в което е изписано наименованието и номерът на района и текст "Избори за членове на Европейския парламент от Република България 2014 година". Поредния номер на бюлетината в кочана е отпечатан в горния десен ъгъл на хартията. В бюлетината ще бъдат включени наименованията само на тези партии, коалиции, независими кандидати, които са се регистрирали в ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във