Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК: Указания за гласуване с машина

На парламентарните избори на 4 април избирателите ще имат възможност да гласуват чрез специализирано машинно устройство в 9390 секции. Гласоподавателите имат право да изберат как да гласуват - с хартиена бюлетина или чрез машина.

На https://www.cik.bg/bg/ns2021/machine е списъкът на избирателните секции, в които ще се проведе машинно гласуване. А Централната избирателна комисия публикува клип с указания за машинното гласуване.

На таблото пред изборното помещение можете да се запознаете със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях. Влезте в изборното помещение. Легитимирайте се с лична карта или зелен паспорт. Заявете, че желаете да гласувате с машина.

Член на секционната избирателна комисия ви предоставя карта. Поставете картата за гласуване в машината, за да се активира електронната бюлетина. Тя изглежда по същия начин като хартиената. Разгледайте бюлетината.

С бутоните в долната част на екрана можете да преминете към следваща страница или да се върнете назад. Направете своя избор чрез докосване на екрана в квадратчето за партия, коалиция, независим кандидат или "не подкрепям никого". След това можете да отбележите преференция за предпочитания кандидат от избраната от вас листа чрез докосване на екрана в кръгчето.

Вижте своя избор, отразен на екрана. Ако сте сбъркали, може да направите корекция чрез докосване на различни от първоначално отбелязаните квадратче и кръгче. Маркирайте полето "преглед". Когато вече сте сигурни в избора си, докоснете полето "гласуване" в долната част на екрана. Потвърдете своя избор.

Машината разпечатва разписка с вота ви. Вземете разписката, проверете вота си в нея и я сгънете с текста навътре. Извадете картата от машината. Пуснете разписката в непрозрачната кутия. Върнете картата на секционната избирателна комисия.

Подпишете се в избирателния списък, че сте гласували и вземете личната си карта. Спазвайте противоепидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция.

За повече информация посетете сайта на Централната избирателна комисия – www.cik.bg

https://www.youtube.com/watch?v=db99wrEOj-M

Facebook logo
Бъдете с нас и във