Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК трябва да осигури всички необходими устройства за машинното гласуване

Заседанието на Народното събрание започна още с първата регистрация, когато в залата бяха 123 народни представители. В залата отново не бяха депутатите от БСП и ДПС. Те влязоха по-късно след като бе събран необходимия  кворум за начало за заседанието.

По предложение на председателя на НС Цвета Караянчева дневният ред бе променен и след Изборния кодекс ще се обсъждат промените на второ четене в бюджетите на НЗОК и на ДОО за тази година.

Депутатите продължават да обсъждат промените в Изборния кодекс. Те вече решиха, че ЦИК трябва да осигури всички необходими устройства за машинното гласуване за изборите. Това ще става чрез закупуване или наемане. Текстовете от промените в Изборния кодекс бяха приети на второ четене със 116 гласа "за", 65 "против" и 3 гласа "въздържал се".

Държавната агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с определените изисквания. Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП тези специализирани устройства да се осигуряват от Министерския съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във