Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК ще преизчислява избирателната активност в София

Ще се наложи преизчисляване на избирателната активност в София на първия тур на местните избори. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той определи като "техническа грешка" разликата от близо 100 000 избиратели в избирателните списъци на столицата.

"Броят, който е предоставен от Областната администрация - това явно са били избирателите, които са към изборите, националните, за национален парламент или за европейски парламент, и те са 1 165 955. Впоследствие, с оглед и информацията, която постъпи от Общинската избирателна комисия, с имейл са изпратили вярното число, което е подадено в Централната избирателна комисия, но което явно не е взето предвид при обработването на данните поради техническа грешка - 1 064 705", обясни Андреев.

Той посочи, че леко ще се промени като проценти избирателната активност. „Тук не можем да говорим за резултати от изборите, тъй като те се отчитат на основата на действителните гласове, които са подадени за кандидатските листи, за отделните кандидати в балотажа", подчерта говорителят на ЦИК.

В тази връзка Комисията ще промени данните за 27 октомври 2019 от общите избори и там, където в момента фигурира 1 165 955 ще бъде променено числото на вярното 1 064 705“, стана ясно още от думите на Андреев във връзка с имащите право на глас избиратели. Той поясни, че дава брифинга във връзка с постъпилите множество въпроси по отношение на отчитането на избирателната активност за първия и втория тур на страницата на ЦИК, които се отнасят за една разлика от 100 хил. избиратели, а не гласа.

Андреев обяви, че до момента в ЦИК няма запитване от областния управител на Бургас по казуса, пред който е изправена община Несебър, където новоизбраният кмет Николай Димитров и двама общински съветници са в ареста за купуване на гласове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във