Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК ще получи още 5,9 млн. лв. за машинното гласуване

Всички 421 машини, с които ще се гласува в чужбина, вече са доставени в консулските и дипломатическите представителства на България зад граница.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 5 927 914 лв. по бюджета на Централната избирателна комисия за 2021 г. за финансово обезпечаване на електронното машинно гласуване за изборите на 11 юли, като в тази сума е включен ДДС.

Обезпечените с постановлението дейности включват модифициране на софтуера и настройване на бюлетините, конфигуриране, инсталиране и настройване на устройствата за електронно машинно гласуване и обезпечаване на пълния размер на необходимите средства за доставка на 1637 специализирани устройства за електронно машинно гласуване и 19 500 смарт карти.

Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Всички 421 машини, с които ще се гласува в чужбина, вече са доставени в консулските и дипломатическите представителства на България зад граница, обяви външният министър Светлан Стоев, който предостави актуални данни за гласуването извън страната на предстоящите предсрочни избори.

Той информира, че в петък те ще бъдат доставени до съответните секции и ще бъдат предадени на оторизираните служители и представители на секционни комисии.

Той добави, че отказите на чужди държави за провеждане на изборите на тяхната територия се броят на пръстите на едната му ръка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във