Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК ще осигурява машините за гласуване

Централната избирателна комисия ще осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Това решиха депутатите на второ четене на Изборния кодекс.

Текстовете от промените в изборния кодекс бяха приети със 116 гласа "за", 65 "против" и 3 гласа "въздържал се".

Държавната агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с определените изисквания. Удостоверяването ще се извършва в срок от 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на машините за гласуване.

Централната избирателна комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване, приеха още депутатите.

Филип Попов от БСП отбеляза, че посочените институти категорично и ясно са заявили на правна комисия, че не могат да поемат такова задължение. ЦИК отново се натоварва с несвойствени дейности, защото се отнемат от правомощията и от отговорността на Министерския съвет, на изпълнителната власт и се възлагат на ЦИК.

Той посочи, че това ще доведе до хаос и объркване на предстоящите избори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във