Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК ще определи кога се преминава от машинен към "хартиен" вот

„На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може да се пробва как работят машините за гласуване, така че ще проверим как ще работи този основен вариант за гласуване“, каза Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.

„По закон се казва ясно в кои случаи не ползваме машините за гласуване и започваме гласуване с хартиени бюлетини, но и ЦИК трябва да вземе своите решения като условията и реда за машинно гласуване и трябва да доразвие определеното в закона в кои ситуации ще трябва да се спре с машинното гласуване и да се премине на хартия. Престои да вземем такова решение“, съобщи пред БНР Росица Матева.

По думите й тези случаи трябва много точно да се определят. Все още не е изяснено колко машини ще са необходими за гласуване на българите в чужбина.

"Във Велико Търново случаят от последните избори и проблемът с машинното гласуване е бил по-скоро заради погрешно подадената листа към машините, затова ще трябва да се предвиди занапред двойна или тройна проверка на данните, които се залагат в машините", поясни още тя. 

Матева уточни, че още не изяснено за колко точно машини, използвани на предишните избори, трябва да се заплати за тяхното използване.

"Задължително ще трябва да се направи обучение за работа с машините на членовете на СИК, както и да се разясни на гражданите в цялата страна как ще се гласува машинно", посочи зам.-председателят на ЦИК.

По думите й възнагражденията на РИК и на СИК ще са същите и на следващите извънредни избори, като за членовете на СИК има предвидени допълнителни възнаграждения.

По-рано днес стана ясно, че Централната избирателна комисия служебно ще определи ръководството на Районната избирателна комисия във Велико Търново. На консултациите при областния управител партиите не постигнаха съгласие за председателското и секретарското място.

На парламентарните избори на 11 юли РИК Велико Търново ще е 13-членна. ГЕРБ и „Има такъв народ“ не отстъпиха от предложенията си за председателското място. 

„ГЕРБ е първа политическа сила в област Велико Търново. Имаме човек с опит, така че е резонно отново да предложим Десислава Йонкова за председател на Районната избирателна комисия“, посочи Деян Хаджийски. 

„От партия „Има такъв народ“ настояваме категорично да вземем председателското място. Великотърновска област беше единствената на миналите парламентарни избори, която не успя да реализира машинно гласуване. Председателката не успя да си свърши работата да гарантира машинен вот“, заяви Момчил Иванов. 

Не се постигна съгласие и за секретарското място, за което претендират БСП и ДПС. 

Политическите партии и коалиции и в Силистра не постигнаха съгласие по време на проведените днес консултации за определяне състава и позициите в Районната избирателна комисия по повод обявените за 11 юли т.г. избори за състава на 46-о НС на Република България.

Окончателното решение ще бъде взето в София от ЦИК.

Съгласно предварителната фактическа обстановка и на база на представителството в 45-ото НС, партиите и коалициите имат квоти в общо 13-членния състав (включително председател, двама зам.-председатели, секретар), какъвто се полага за избирателен район с 4 мандата: „ГЕРБ-СДС“ – 4, „Има такъв народ“ – 3, „БСП за България“ и ДПС – по 2, „ДБ-Обединение“ и „Изправи се! Мутри вън!“ – по 1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във