Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК ще обяви окончателните резултати от евроизборите

Говорителят на ЦИК Александър Андреев

Очаква се до края на днешния ден Централната избирателна комисия  да обяви окончателните резултати и разпределението на мандатите между политическите сили, които ще излъчат представители в европейският парламент.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев поясни, че след като мине повторното въвеждане на протоколите на секционните избирателни комисии в ЦИК и бъдат анализирани несъответствията, съответно - бъдат обявени резултатите от ЦИК - тогава вече, съответно тези резултати включват и разпределението на преференциите между кандидатите в кандидатските листи.

Все още няма сигурност и официални данни при кого ще се разпредели т. нар. златен мандат - при ГЕРБ като седми мандат, което означава, че и Лиляна Павлова ще бъде изпратена в Брюксел, или като втори мандат за ВМРО.

Също така интригата за разместванията с преференциите остава, като те биха се отразили най-вече в листата на БСП, отражение биха имали и в листата на ВМРО, където се смята, че предпочитанията на гражданите са изстреляли режисьора Андрей Слабаков на втора позиция, измествайки депутатът Юлиян Ангелов.

От ВМРО вчера разпространиха позицията си, че категорично, според тяхното паралелно преброяване, те взимат два мандата, а забавянето на крайните официални резултати от ЦИК очевидно е дало повод за спекулации. "Математическата истина е една - 2 мандата за войводите", заявяват от пресцентъра на партията и допълват, че разпределението по системата "Хеър-Ниймайер" предполага неизпълнените мандати да се разпределят на принципа най-големия остатък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във