Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК ще назначи ръководството на избирателната комисия в Пловдив

Без съгласие за ръководния състав приключиха консултациите с политическите сили за Общинска избирателна комисия в Пловдив. Председател ще бъде юристът Дарина Тодорова от ГЕРБ, тъй като това беше и единственото предложение за ръководния пост. Повече обаче се оказаха предложенията за заместник–председател – при два възможни мандата бяха направени четири предложения – от "Обединени патриоти", "Воля", БСП и ДПС, и нито една от партиите не се отказа от представителство в ръководството. 

Така решението за окончателния състав на ОИК – Пловдив ще бъде взето от Централната избирателна комисия. Ще се избира между четиримата предложени кандидати – Атанас Петров от "Обединени патриоти", Кристиян Гьошев от "Воля", Манка Бабаджанова от БСП и Радина Петорва от ДПС. БСП и патриотите настояха техен представител да бъде избран за секретар на ОИК, но в случай, че този избор не се осъществи, искат да имат заместник-председател на комисията.

"Предложенията на партиите ще бъдат изпратени на Централната избирателна комисия и тя ще реши на база на протокола от днешното заседание кои ще са съответно председателят, заместник-председателите и секретар на Общинската избирателна комисия", обясни пред БНР Ангелина Топчиева, упълномощена от кмета Иван Тотев да води днешните консултации. Тя уточни, че решението на ЦИК трябва да бъде взето в близко време, но дотогава ОИК в Пловдив все още не е избрана.

Общо 29 ще са членовете на ОИК-Пловдив като в нея ще има 11 представители на ГЕРБ, 9 - на БСП, по трима на "Обединени патриоти" и ДПС, двама - на "Воля" и един - на "Демократична България".

В днешните консултации участваха парламентарно представените партии и коалиции – ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", както и представители на "Демократична България". 

Припомняме, че изборите за общински съветници и кметове ще се проведат на 27 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във