Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК ще има проблеми с определяне съставите на РИК на много места

Централната избирателна комисия ще има доста работа покрай подготовката  за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември тази година.  На много места из страната полотическите партии не успяват да се договорят за съставите на тези комисии и се обръщат към ЦИК да свърши работата им. Политическите консултации зациклиха и в крайна сметка изпратиха документите си до ЦИК за окончателно решение. Дразгите по тази тема както се вижда до момента най-вероятно ще е между Партията "Има такъв народ", коалиция ГЕРБ-СДС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

На някои места партиите все пак успяха да определят състава на РИК, например, в Силистра. Те постигнаха съгласие по състава на Районната избирателна комисия за 20-и Силистренски многомандатен избирателен район. Председателят на РИК - Силистра обаче ще бъде определен от ЦИК.
В консултациите са участвали представители на политическите сили - четири  коалиции и две партии, които са представени в 46-ото Народното събрание.

Конкултациите при областния управител на Софийска област Радослав Стойчев за определяне на състава на 26-та РИК - Софийска област, също бяха неуспешни. Партията "Има такъв народ", от коалиция ГЕРБ-СДС, от БСП и от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са поискали председателското място да е от тяхната квота.

Същото се случи и в Шумен. Споровете между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" не позволиха да се постигне съгласие за позицията председател и заместник-председател на комисията. Предложенията на партиите и коалициите са изпратени в ЦИК, която със свое решение ще назначи състава на РИК-Шумен.

Централната избирателна комисия  ще определи състава и на Районната избирателна комисия в Ямбол за предстоящите на 14 ноември избори "две в едно". На проведените консултации "ДПС" и "БСП за България" не са постигнали съгласие за секретаря  в 31-ви Многомандатен избирателен район - Ямбол. "Има такъв народ" и "ГЕРБ-СДС" са се споразумели за председател и мястото се заема от Милко Димитров от ИТН.
Съставът и на Районната избирателна комисия - Сливен ще бъде определен от ЦИК. На проведените консултации при областния управител с парламентарно представените партии и коалиции не се постигна консенсус за заместник-председателските места. Документите заедно с направените предложения за членове и резервни членове на РИК-Сливен ще бъдат изпратени до ЦИК за определяне на състава на районната комисия.
Политическите партии не са постигнали съгласие за ръководството и членовете на Районната избирателна комисия и в Хасково, и в Габрово. По време на консултациите нито една от партиите не е отстъпила от заявеното си желание. Съгласно Изборния кодекс Централната избирателна комисия ще назначи РИК, на основата на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.

 

От вторник ЦИК започва да приема документи за регистрация за изборите

На 21 септември - вторник, Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители, които са насрочени на 14 ноември.

Крайният срок за подаване на заявления  е до 17 часа на 29 септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във