Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК сезира прокуратурата в Добрич за нарушения на вота на 4 април

ЦИК ще сезира окръжната прокуратура в Добрич за нарушения по време на изборите на 4 април. 

Установено е, че 15 избиратели са гласували с неистински удостоверения за гласуване на друго място.

В удостоверенията било посочено, че тези хора са наблюдатели, но те не фигурират в подадените от въпросната организация лица, за които да се издаде одобрение от ЦИК. 

Членът на комисията Красимир Ципов допусна, че е възможно да става въпрос за организирана престъпна група, а секретарят на ЦИК Севинч Солакова коментира:

"За първи път с такъв брой и още повече, че може би имаше и други, но поради намесата на председателя и на РИК-Добрич този процес беше преустановен! Лично отидох и дадох указания до всички СИК. Включително и чрез медиите беше оповестено да се обърне специално внимание на удостоверенията за гласуване на друго място".

Заявленията за гласуване по настоящ адрес на предсрочните избори на 11 юли трябва да се подават не по късно от 26 юни, до кмета на общината, района или кметството, в което избирателят има вписан настоящ адрес, реши още ЦИК.

Заявлението може да бъде подадено и в електронна форма, през интернет страницата на ГД ГРАО, като се вписват само данните и се посочва телефонен номер, без да е необходим подпис. 

Данните ще бъдат сверени автоматично с подаването. 

Администрацията по постоянен адрес ще уведоми незабавно тази по настоящия, за да бъде включен избирателят в списъците за гласуване не по-късно от 28 юни, като ще последва и заличаване от списъците по постоянен адрес. 

Образец на заявлението за гласуване по настоящ адрес вече е утвърден от ЦИК .

Facebook logo
Бъдете с нас и във