Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК санкционира Кирил Петков

Кандидатът за народен представител от „Продължаваме промяната“ Кирил Петков ще бъде санкциониран за изборна агитация в деня на изборите. Това е станало с изказването, което е направил, след като е гласувал. Говорителката на ЦИК Росица Матева обясни в какво точно се изразява нарушението му: Кирил Петков обявил, че неговите числа са № 6 и № 25.

Така според ЦИК той е изразил подкрепа за кандидатите с посочените номера в бюлетината.

Централната избирателна комисия е получила жалбата по повод казаното от Кирил Петков от коалиция ГЕРБ-СДС в София. Малко преди 14.00 часа тя заседавала и взела това решение. То предстои да бъде публикувано на сайта й. По-късно ще стане ясно и какъв ще е размерът на глобата, която ще плати кандидатът за народен представител.

От ЦИК посочиха, че към 11.00 часа избирателната активност е била 8.59 процента (в Смолян – 11.76%). Следващата активност, която ще бъде засечена, ще е към 16.00 часа и ще бъде обявена в 17.00 часа на страницата на комисията.

Към 13.00 часа са били подадени 66 жалби и сигнали, като повечето от тях са свързани с агитация в социалните мрежи, които обаче не се контролират от ЦИК, тъй като по закон не са медийни услуги. Други от сигналите са от компетентностите на Районните избирателни комисии, включително е имало оплаквания, че членове на секционните избирателни комисии не носят маски.

Говорителката на ЦИК Росица Матева подчерта също така, че когато избирателите влизат в помещението да гласуват, на тях трябва да им бъде казано, че имат право да гласуват само веднъж – само с една карта и заради това, ако желаят да дадат вота си за двата вида избори, те трябва да изберат първото поле, което се отваря, когато сложат картата. А именно "ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ И ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ".

Обявено бе и че 39 са машините, с които е преустановено гласуването поради технически проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във