Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК с първи решения за произвеждането на предсрочните парламентарни избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува първите си две решения, които са свързани с произвеждането на предсрочните парламентарни избори у нас, насрочени за 2 октомври тази година с указ на президента.  

Едното е за определяне на възнагражденията на членовете на Районните избирателни комисии и СИК/ПСИК и специалистите към РИК. Другото се отнася за жребия при попълване на съставите на РИК и провеждане на консултации при областните управители за определяне на съставите на районните избирателни комисии и назначаването им. 

За подготовка и произвеждане на предсрочните парламентарни в райони с до 400 секции членовете на РИК ще получават следното възнаграждение: председател - 1150 лв., заместник-председател - 1090 лв., секретар - 1090 лв. и член - 1030 лева. 

В районите с над 400 секции председателят на РИК ще получава 1280 лв., на заместник-председателят – 1210 лв., секретарят – 1210 лв., а членовете - по 1150 лева.

Членовете на СИК/ПСИК ще получат еднократно възнаграждение за участие в произвеждането на предсрочните парламентарни избори, както следва: за председателя – 115 лв., за заместник-председателя – 100 лв., за секретаря – 100 лв., а членовете - 85 лева. 

Допълнително възнаграждение от по 15 лв. ще има за всеки участвал  в получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване.

За подпомагане на дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва: специалист - експерт към РИК – 850 лв., и специалист - технически сътрудник към РИК - 640 лева.

За членовете на РИК е определено месечно възнаграждение от 13 август 2022 г. до 14 дни от произвеждането на изборите – 16 октомври 2022 г., реши ЦИК. 

Консултации за съставите на РИК се провеждат при областния управител с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото Народно събрание до 7 август 2022 г., включително (55 дни преди изборния ден), според друго решение на ЦИК. 

Парламентарно представените партии и коалиции са: „Продължаваме Промяната“ - с 67 народни представители, ГЕРБ-СДС - с 59,  ДПС - с 34, „БСП за България“ - с 26, „Има такъв народ“ - с 19, „Демократична България“ - с 16, и „Възраждане“ - с 12 депутати. 

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 47-ото Народно събрание. Консултациите са публични.

Facebook logo
Бъдете с нас и във