Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК разреши петима кандидати за кметове и общински съветници да бъдат задържани

ЦИК даде разрешение да бъдат задържани и обвинени за нарушаване на изборните правила петима души, сред които е кметът на Несебър Николай Димитров. Това става ясно от пет отделни решения, публикувани на сайта на комисията.

Решенията са на базата на постъпили мотивирани искания на Главния прокурор Сотир Цацаров вчера.

Николай Димитров е независим кандидат за кмет на Несебър, който се бори за четвърти мандат.

ЦИК е дала такива разрешения и за Петър Тодоров и Георги Георгиев - кандидати за общински съветници в Несебър, както и за Константин Лефтеров - кандидат за общински съветник в Свети Влас и за кандидата за кмет Атанас Япаджиев. Те ще бъдат привличани и задържани като обвиняем по досъдебно производство за нарушение на изборните права, най-вероятно се има предвид купуване на гласове или подготовка за такова деяние.

Припомняме, че на 19 октомври беше проведена специализирана полицейска акция, при която са били задържани за разпит хора от несебърското село Оризаре, а от дома на кмета на Несебър и от магазина на съпругата му Нури Димитрова, която е дизайнер и оценител на диаманти, e била иззета голяма сума пари. Били са претърсени и домовете на кандидати за общински съветници от различни политически партии в Несебър и в околните села.

По непотвърдена информация спецакцията е по сигнал за купуване на гласове. По думите на Николай Димитров става въпрос за опит за злепоставянето му от негови опоненти.

Операцията е започнала съвместно с Комисията за незаконно придобито имущество и е прераснала в разследване на мрежа за купуване на гласове за изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във