Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК публикува условията за обществената поръчка за машините за гласуване

Централната избирателна комисия публикува условията за обществената поръчка за наемане на машини за гласуване.  Максималната стойност на поръчката е 15 милиона лева без ДДС и е за осигуряване на 12 500 машини, което прави по 1 200 лева без ДДС за едно устройство. 

Машините трябва да бъдат доставени в България до 10 март, като изпълнителят отговаря за транспортирането им. Софтуерът трябва да бъде инсталиран до 18 март, а ден преди изборите машините трябва да бъдат доставени във всички секции на територията на цялата страна и в чужбина. Оферти ще се приемат до 22 февруари. 

На редовното правителствено заседание миналата сряда бе взето решение, че на ЦИК ще бъдат отпуснати за машинно гласуване толкова средства, колкото се необходими, без да залага конкретна сума, с аргумента, че тя трябва да бъде посочена в обществената поръчка на ЦИК. Премиерът Герджиков заяви, че правителството е готово да задели още 23 млн. лева за машинното гласуване, като разкритикува ЦИК, че е проспала възможността да реши въпроса навреме и без да се създават кризи. Герджиков заяви, че ако не бъде осигурена възможност за машинно гласуване, това може да се превърне в основание за оспорване на изборите.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във