Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК призова медиите да не нарушават изборните правила

Към 17.30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили около 190 жалби и сигнали, посочи Александър Андреев и обясни. Една част от тях са свързани с организацията на изборния процес в секциите. Другата част - с избирателните права, като тук се включват сигналите за непредоставени бюлетини на избиратели или избиратели, които са се оплакали от това, че не са включени в избирателните списъци. 48 са жалбите и сигналите, подадени във връзка с предизборна агитация.

"Основните сигнали, които пристигат, не са от съществено значение, защото се отнасят до публикации в социалните мрежи или за вече съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в рамките на кампанията. Има и установени нарушения във връзка с публикуването на данни от социологически проучвания. Вече са 4 основните доставчици на медийни услуги, за които е установено нарушение. Имаме 4 сигнала за купуване на гласове. Тези сигнали трябва да се насочват към Районните прокуратури и Районните управления на МВР. Нито ЦИК, нито общинските избирателни комисии имат компетентност в тази връзка", обобщи Андреев.

Санкциите за публикуване в нарушения на закона на данни от социологически проучвания са между 2000 и 5000 лева. Първите две установени нарушения бяха за два сайта на информационна агенция и на информационен ежедневник.

Говорителят припомни, че оповестяването на социологически проучвания е забранено до края на изборния ден - 20.00 часа. ЦИК призова медиите да не обявяват под каквато и да е форма социологически изследвания в изборния ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във