Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК предвижда отварянето на секции за референдума в 307 места извън страната

В 40 държави и общо 307 места българите извън страната ще могат да упражнят правото си на глас при произвеждането на националния референдум на 25 октомври. Централната избирателна комисия обяви още, че там ще бъдат отворени "автоматични секции за гласуване", но само при наличие на съгласие от приемащата държава. Въпросните 307 места са избрани на база на критерия, че през последните до 5 години на проведени избори са гласували над 100 български избиратели.

Важно е да се отбележи, че срокът за подаване на заявление за това, че наш сънародник желае да гласува извън България, е 29 септември 2015 година. От ЦИК обясняват, че в такъв случай трябва да се попълни заявление по образец № 22-НР или електронно през интернет страницата на комисията. Освен това са необходими подадени поне 20 броя от въпросните документи, за да бъде открита секция в местата, където има дипломатическо или консулско представителство. Изискването за отваряне на място за гласуване там, където няма дипломатическо или консулско представителство, обаче е двойно - 40 заявления.

Държавите, местата и броят на секциите във всяко място, където ще се гласува извън страната, ще бъде обявен окончателно на 3 октомври. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във