Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК представи бюлетините за местните избори

S 250 264f3f63 1c27 4b39 9eee aa44a7d346ad
S 250 4cede1f8 37d5 4446 97fb 05355561880d
S 250 a32c5ea9 ec12 4908 9f20 96e516d380da
S 250 2adfc021 2bb3 45e2 b452 3ad68fa76f06

Говорителите на Централната избирателна комисия Александър Андреев и Таня Цанева показаха образци на бюлетините за местните избори на 27 октомври по време на редовния брифинг на комисията. Представените бюлетини бяха три: за общински съветници, кмет на община и за кмет на район в Столичната община. Показаната бюлетината-образец се различава от реалната само по това, че в нея липсва осемцифреният номер, който ще фигурира на бюлетината в деня на вота.

Бюлетината за общински съветници за София е с 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати. В дясната част има кръгчета, в които са изписани номерата на кандидатите от кандидатските листи на партии, коалиции и местни коалиции, в които може да се даде предпочитанието за съответния кандидат. С измененията на Изборния кодекс те вече са с трицифрено число: от 101. В София мандатите на Общинския съвет са 61, затова са от 101 до 161, тоест 61 кръгчета. В долния десен край ще бъде изписан фабричният номер на бюлетината - това, което се сверява от член на СИК, след като избирателят гласува: дали той съответства на номера от кочана, за да може след това да се откъсне. Ще се откъсва целият край, не само отрязъкът, а цялата долна част на бюлетината.

Начинът на сгъване на бюлетината все още не е ясен. "Тя трябва да бъде сгъната по начин, по който ние ще укажем, така че да може да бъде видим фабричният номер при поставянето на печата и откъсването на долната част и така, че да не бъде разкрит вотът на избирателя“, посочи Андреев. В задната част на бюлетината има място за поставянето на двата печата, като единият печат се поставя, след като се свери самоличността на избирателя преди той да влезе в кабината за гласуване и от член на СИК. Вторият печат се поставя преди бюлетината да бъде пусната в избирателната кутия и след като бъде сверен и откъснат отрязъкът с номера на бюлетината.

При бюлетината за кмет на община освен имената на кандидатите, партиите и местните, коалиции, които са ги излъчили, или ако няма такива, независими, както е и при бюлетината за общински съветници, има квадратче "не подкрепям никого". В долната част е изписан осемцифреният фабричен номер на бюлетината, който ще се къса изцяло. Сгъва се в долния ъгъл така, така че да може да се свери фабричният й номер след гласуването и след като бъде поставен печатът. Гласуването става само със знак X или V в квадратчето с номера пред името на кандидата, изписани с химикал, пишещ със син цвят.

Третата представена бюлетина е за кмет на район. Същите като вид ще бъдат и тези за кмет на община и кмет на кметство. По средата й са изписани номерата на кандидатите и кой ги е издигнал, а тогава, когато те са независими, пише "независим кандидат". Към момента ЦИК не е взела решение за примерно сгъване на бюлетината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във