Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК поръчва машините за вота без предварително обявление

ЦИК ще използва процедурата "договаряне без предварително обявление", за да получи допълнителните машини за гласуване на  изборите на 11-и юли. Това се  налага заради кратките срокове, обясни председателят на Комисията Камелия Нейкова.

"Един от случаите, в които може да се използва такава процедура, е, когато е необходимо неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства - ние сме в тази хипотеза - обстоятелства, предизвикани от непредвидими за възложителя събития, които могат съществено да затруднят и нарушат нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на възложителя", допълни тя.

На работна среща с участието на фирмата "Сиела Норм", тя е декларирала готовност да достави допълнителните машини. 

Шести юни е крайният законов срок, в който ЦИК трябва да предостави за сертифициране и одитиране машините за гласуване на Държавна агенция "Електронно управление" Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология. 

По-рано стана ясно, че още 3 партии загубиха възможността да участват в парламентарните избори на 11 юли. Това са „Правото”, „Съюз за отечеството” и „Благоденствие-Обединение-Градивност”. Централната избирателна комисия заличи регистрацията им, тъй като проверка установи, че не разполагат с достатъчно подписи от избиратели, които подкрепят участието им във вота.

На 27 май същото сполетя и партията „Национално движение Единство”. Така първоначално регистрираните от ЦИК партии намаляха от 19 на 15. Бройката на коалициите – 9, остава същата.

Изборният кодекс изисква от политическите формации, които искат да се включат в изборното състезание, да представят 2500 подписа на гласоподаватели. Когато ЦИК ги регистрира, проверката на много от подписките не беше приключила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във