Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК показа машините за гласуване на евроизборите

"В Централната избирателна комисия сме убедени, че организацията и подготовката на изборите ще протекат нормално. Това създава и доверието в обществото." Това каза говорителят на Комисията Александър Андреев по време на представянето на машините за гласуване.

Изпълнителният директор на фирмата доставчик на машините за гласуване на евроизборите "Сиела Норма" АД съобщи, че машините за гласуване са доставени и напълно готови за работа. По негова информация те са 3300 и се намират в София в склад. Имат актуализиран софтуер, а бюлетината, както е подадена от Избирателната комисия, е заложена в машините. От фирмата изпълнител подчертаха, че устройствата са изцяло с нов дизайн. Те са произведени тази година в Тайван и са специално за България. Очаква се на 24 май да бъдат доставени до секциите в цялата страна. От "Сиела Норма" АД отчитат съвместната си работа с ЦИК като успешна.

На въпрос дали има опасност от манипулация на вота, експерти от БАН отговориха, че няма как това да се случи, защото машините не са свързани с мрежа и няма как да има външна манипулация. Специалистите направиха демонстрация на машинното гласуване, което отне по-малко от минута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във