Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК показа как ще се сгъва бюлетината за изборите

Избирателите сами ще могат да определят как да сгънат бюлетината за местните избори на 27 октомври, но трябва да са видими отрязъкът и мястото, където се слагат печатите на изборната администрация.

Сгъването е същото, както на предходни избори, обясни говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. По същия начин ще се сгъва бюлетината и за кметове. Там, където бюлетината ще е по-дълга, сгъването ще е по същия начин - два пъти по широчина. Андреев препоръчва след като се сложи печатът върху бюлетината, избирателят да я сгъне още веднъж по вертикала. Така ще се запази тайната на вота.

Девет сдружения за наблюдение на изборите са регистрирани. Две международни организации ще наблюдават вота у нас. Подадени са 55 сигнала в ЦИК, като всеки ден постъпват сигнали в изборната администрация.

Вече са тръгнали първите камиони с бюлетини към пет области. По график ще бъдат доставяни бюлетините и до другите общини. Вече тече обучението на Общинската избирателна комисия. В следващите дни започва обучението и на членовете на Секционните избирателни комисии.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във