Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК показа бюлетината за изборите

S 250 70df43de ddce 406a 8bdf 04ceae647f15
S 250 345b2677 b840 4bdd 8bbf bff5d8650afb
S 250 b1777317 a66a 4379 b09b 5e5fb24ac55d

Говорителите на Централната избирателна комисия представиха образец на бюлетината, с която ще гласуваме на предстоящите парламентарни избори. Тиражът е достатъчен, дори и всички български граждани с избирателни права да отидат да гласуват, бюлетините ще стигнат, тъй като са отпечатани 10% повече бюлетини. Александър Андреев обяви, че комисията е приела примерен начин за сгъване, така че да бъде запазена тайната за вота.

Андреев съобщи, че в ЦИК са получени 42 жалби и сигнали чрез Съвета за електронни медии и наблюдателските организации. Множеството от тях са заради неправилно отразяване на данните от социологическите агенции. "Част от сигналите са пренасочени към районните избирателни комисии. Взети са решения за издаване на 11 административни акта за установяване на нарушения в рамките на изборната кампания. И в момента постъпват такива жалби", обобщи той.

Българските неправителствени организации, които искат да участват с наблюдатели в изборите трябва да се регистрират в комисията, като подават заявление не по-късно от 3 дни преди изборния ден. Към момента са получени заявления от 15 неправителствени организации с общо 1 712 наблюдатели. За изборите в чужбина са регистрирани 5 организации с общо 59 наблюдатели, които ще следят изборния процес, каза още говорителят на ЦИК. И добави, че 6 агенции, извършващи екзитпол, са регистрирани до този момент.

Комисията е подготвила около 17 000 информационни табла и 300 000 малки брошури във връзка с разяснителната кампания за изборите. Те са разпространени чрез пощенската мрежа на територията на цялата страна. В столицата брошури има на Централната ЖП гара, на Централната автогара, летището и в метрото.

"Ще бъдат поставени и в изборните помещения на сградите, в които ще бъдат разположени секциите. В изборния ден те могат да бъдат разпространени навсякъде", обясни говорителката Камелия Нейкова.

Тя уточни, че са приключили успешно обученията на районните избирателни комисии чрез интерактивна аудио и видео връзка."Бяха подготвени два видеообучителни материала за това какво трябва да правят членовете от откриването на изборния ден до приключването на гласуването и попълването на протокола", разясни Нейкова.

Говорителката посочи, че ЦИК е взела решение по жалбата на лидера на "Да, България" Христо Иванов за книгата "Крадци на демокрация", разпространена безплатно с едно от изданията на Делян Пеевски. "Този материал е засегнал добрите нрави и доброто име на кандидати за народни представители. ЦИК е постановила спирането на книгата, защото е недопустимо в рамките на предизборна кампания такива материали да се разпространяват", обясни Камелия Нейкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във