Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК пак отложи заседанието за резултатите от президентския вот

Заседанието на ЦИК, на което трябва да бъдат оповестени окончателните резултати от президентските избори и да се насрочи балотаж на 21 ноември, отново беше отложено.

То ще започне най-рано в 23 часа, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова.

Причината е, че все още се чака документацията на една районна избирателна комисия, обясни тя.

„Тъй като Районна избирателна комисия Пловдив – град, още не е пристигнала, трябва да бъдат приети нейните документи, след това да бъдат въведени в базата данни, да се извърши проверка на несъответствията и чак тогава можем да вземем решени за обявяване на изборите за президент и вицепрезидент, тъй като законовият срок е днес“, разясни Нейкова.

ЦИК прекъсна сутрешното си заседание и то продължи след 18:00 часа. Това бе необходимо, за да могат 4-те районни избирателни комисии, които все още тогава не бяха предали изборните си книжа в ЦИК, да го направят.

Председателят на Комисията Камелия Нейкова обясни по това време, че след като се проверят несъответствията по приетите документи, ще се обявят и резултатите от проведения вот за президент и вицепрезидент:  

"Централната избирателна комисия, предвид законовоопределения срок, трябва да вземе своето решение за резултатите от  изборите за президент и вицепрезидент. Срокът ни е до края на деня днес - 48 часа, съгласно Изборния кодекс, като ни предстои и да вземем решение, свързано с провеждане на жребий за обръщение на кандидатите, които евентуално ще участват в нов избор", каза тя.

Единственият диспут между кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков ще бъде по БНТ в четвъртък от 20.00 часа, съобщиха от обществената телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във