Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК отново не санкционира Бойко Борисов за агитация

Избирателната активност към 16.00 ч. общо за страната е 24.12% или близо 1.6 млн. са гласувалите до момента. Тази активност е по-ниска от изборите 2 в 1 миналата седмица. Това заявиха на брифинг от ЦИК.

Избирателната активност на балотажа на президентските избори най-вероятно ще бъде под 40%. Това каза на брифинг зам.-председателят на Централната избирателна комисия и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Населението в големите градове е по-активно, отколкото населението в малките градове и селата, което не е типично за страната ни, посочи той.

"Предвид политическата умора, натрупана в хората, обаче, тази активност може да се приеме и за задоволителна", коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Най-висока до момента е активността в 23-ти изборен район в София - 30.03% или 124 835 души са изразили своя вот, а най-ниска е избирателната активност в Кърджали, където са гласували 12.97% или 33 972 души.

"Ако се запази същата динамика на гласуването, би трябвало да очакваме, че в балотажа ще гласуват повече от 2,5 млн. избиратели, но активността се очаква да е по-ниска. Все пак случвало се е на избори в последните часове активността на хората рязко да нарасне, да се извият опашки пред секциите, дори и да се удължи срокът за гласуване. Такава хипотеза не може да се изключи", предупреди Томов.

Случвало се е в последните часове активността на българските граждани рязко да нарасне, отбеляза Томов.

В чужбина са гласували значително по-малко хора, отколкото предишната неделя, обяви Цветозар Томов.

Зам.-председателят на Централната избирателна комисия и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че към момента машините, с които е преустановено гласуването, общо са 33.

27 са машините, с които е преустановено гласуването в изборния ден. С 6-те машини от вчера, общият им брой е 33.

Към 18:00 ч. в ЦИК са постъпили 5 броя жалби и 77 сигнала. Над 25 сигнала са били за агитация, има и такива за резултати, публикувани в социалните мрежи, допълни Матева.

Подадени са над 25 сигнала за агитация на Бойко Борисов след гласуването. "В ЦИК е внесен проект за установяване на нарушение, но не беше постигнато необходимото мнозинство от 2/3 и се взе решение за хипотеза на отхвърляне на проект", заяви Матева.

Със седем решения на ЦИК са установени нарушения на интернет сайтове, оповестявали изборни резултати.

Изборният ден продължава да протича спокойно в страната и извън страната, поясни Росица Матева.

В отговор на въпрос Цветозар Томов уточни, че законовият срок за обявяване на резултатите, е 96 часа след приключване на изборния ден. Има реална практическа възможност ЦИК да се справи по-бързо, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във