Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК отне имунитета на кандидат-депутат по искане на прокуратурата

Мая Манолова и Цветелин Георгиев

Центалната избирателна комисия взе решение да свали имунитета на кандидата за народен представител от коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Цветелин Георгиев. Прокуратурата съобщи днес, че той ще бъде привлечен към наказателна отговорност за купуване на гласове за предстоящите избори на 11 юли и поиска имунитета му.

От съобщението на държавното обвинение става ясно, че срещу човек с инициали Ц.Г. се води досъдебно производство, започнато от ОДМВР-Бургас, за купуване на гласове. Събрани са доказателства, че на 29 юни в бургаското село Маринка кандидат-депутатът е дал на четири лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определена коалиция.

По-късно днес от гражданската платформа "Изправи се.Бг" съобщиха, че Цветелин Георгиев вече е отстранен от листата в Бургас, но случая се изяснявал, защото Георгиев твърдял, че няма съпричастност към купуване на гласове. "Водачът на листата ни в Бургас Живко Табаков ще окаже пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината", уверяват от гражданската платформа, чийто председател е Мая Манолова. 

"За напускането си днес Георгиев ще подаде надлежните документи. За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо", категорични са от "Изправи се.БГ".

Наскоро вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че в Бургас има образувани 9 досъдебни производства за купуване на гласове. Преди седмица МВР проведе акция в кв. "Победа" в морския град, както и на територията на няколко села в областта. Бяха задържани 9 души, иззети са списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи, свързани с изборния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във