Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК открива процедура за доставка на 1693 машини за гласуване

Централната избирателна комисия реши да открие процедура доставката на 1693 машини за гласуване на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 11 юли.

Прогнозната стойност на обществената поръчка, която включва 19 500 смарткарти и софтуерна поддръжка, е 8 923 400 лева.

Обществената поръчка, която ЦИК подготвя за доставка на нови машини за гласуване, ще бъде възложена на българското държавно дружество „Информационно обслужване”. Това решиха членовете на комисията на заседанието й в понеделник.

На 15 юни са били проведени разговори с производителя на устройствата „Смартматик”, на които е станало ясно, че компанията няма правна готовност да оперира в България. По тази причина изборните комисари решиха да поканят „Информационно обслужване”, която е оторизиран представител на „Смартматик”, за провеждане на преговори и сключване на договор.

Тази обществена поръчка също ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление. Така членовете на ЦИК постъпиха и  с последната поръчка към частната фирма с  "Сиела Норма". Това означава, че няма да се търсят и разглеждат оферти, а „Информационно обслужване” директно ще получи договора – ако се съгласи, разбира се. Тази процедура се аргументира със спешната нужда да се доставят бързо машините заради съвсем малко оставащото време до парламентарните избори.

Общо 18 партии и 9 коалиции се регистрираха за изборите на 11 юли.

ЦИК одобри списък със страните и местата, в които ще се гласува. Българите зад граница ще могат да пуснат бюлетина в 791 избирателни секции в 68 държави по света, което е най-високият брой секции открити досега. Това се дължи на последните поправки в Изборния кодекс, с които падна ограничението за броя на секциите в чужбина.

Най-много секции ще има във Великобритания – 135, следвана от Турция – 121, и Германия – 116.

Държавите, в които България има дипломатическо или консулско представителство, но няма да се разкриват секции заради военни конфликти, сложна епидемична обстановка и тежки ограничителни мерки са Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Етиопия, Афганистан,Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам, Монголия,Казахстан, Узбекистан.

Заседанието на ЦИК се излъчва онлайн на страницата на Комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във