Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК отказа среща в президентството организирана от Радев

Централната избирателна комисия отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента, на която утре ще се обсъдят актуални въпроси за предстоящите на 14 ноември избори. 

От писмо, изпратено от президентската администрация до ЦИК, става ясно, че на срещата на "Дондуков" 2 са били поканени представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на външните работи, ДАНС, Националното сдружение на общините и фирмата "Информационно обслужване".

Секретарят на комисията Севинч Солакова обаче е възразила избирателната комисия да участва. "Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите", заявила тя.

Членът на ЦИК Георги Баханов подкрепи Солакова. "Считам, че не е коректно и нормално да се провежда такава среща в президентството и то по покана на президента, който, пак казвам, е и кандидат за президент", коментира той. 

Баханов допълни, че срещите на ЦИК с Министерството на външните работи, ДАНС и "Информационно обслужване" са регулярни.

ЦИК вече е поканила на среща и здравния министър, и държавния здравен инспектор по темата за усложнената ситуация с пандемията и изборния процес.

Димитър Димитров - заместник-председател на избирателната комисия, също добави аргумент за отказа, като напомни за предварително планирана среща на ЦИК по това време с мисията на наблюдателите на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Тя е само един час преди това, те ще дойдат тук, за да ни видят. Няма как за десет минутки да се мернем, да помахаме и да тръгнем на друга среща", уточни Димитров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във