Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК отчете рекорд в чужбина - над 220 000 българи са гласували

Нови машини пътуват от България до секциите в чужбина, съобщиха от Централната избирателна комисия. Министерството на външните работи прави всичко възможно те да достигнат навреме по места. Има рискове да се забавят за втория тур на изборите в Австралия и Нова Зеландия. Там, където не бъдат осигурени машини, ЦИК ще вземе решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като рекордна избирателната активност в чужбина на първия тур на изборите на 14-ти ноември.

"За пръв път гласуват повече от 200 000 наши сънародници извън страната - над 220 000 души, включително и гласовете, които са обявени за недействителни. Предишният рекорд беше на 4 април, когато гласуваха около 180 000 души", посочи той.

Говорителят Росица Матева призова новите карантинирани да подават заявления направо в общинските администрации, за да гласуват с подвижна избирателна кутия.

"Ще се съставят отново служебно списъците на тези лица, които са били поставени под карантина, включени са в списъците за гласуване с подвижна избирателна комисия и към 21 ноември продължават да бъдат под карантина. Те не трябва да подават нови заявления. Ново заявление ще подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември", обясни тя.

ЦИК показа бюлетината, с която ще гласуваме на балотажа за президентските избори на 21 ноември.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни по време на брифинг, че бюлетината е само на една страница и само с имената на двете кандидатпрезидентски двойки и не подкрепям никого.

Разпечатва се една разписка, която се пуска в избирателната кутия, обясни тя.

В неделя една срещу друга се изправят кандидатпрезидентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Номерът, под който те ще бъдат на балотажа, е същият, под който са били на изборите на 14 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във