Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК окончателно спря машинното гласуване във Велико Търново

Прекратено е гласуването с машини в целия 4-ти МИР Велико Търново, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

Там ще бъде изготвен частичен протокол за тези, които вече са гласували машинно, уточниха от Комисията, а гласуването ще продължи единствено с традиционната хартиена бюлетина.

По-рано стана ясно, че има сигнал от коалиция, че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в областта е разбъркана и подредбата на преференциите е различна от подредбата, одобрена с решение на РИК.

"Секциите, в които се гласува машинно, вече са по-малко и заради технически проблем с машините – 9388. В тези 10 секции гласуването ще става само с хартиена бюлетина, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Проблеми с машинното гласуване има и на други места в страната. Подобен проблем като този във Велико Търново е установен и в Добрич. Там също има разменени имена, а пък в една от листите едно име е вписано два пъти, казаха от ЦИК. Предложението в Добрич да се спре гласуването с машини бе оттеглено, след като част от членовете на ЦИК се обявиха против.

Дискутира се дали е възможно, ако машинният вот там продължи, да бъдат отчетени коректно подадените гласове за преференциите.

Окончателно решение на ЦИК за Добрич се очаква по късно.

На редовен брифинг от комисията съобщиха, че в избирателен район - Бургас вчера са изпратили на местните СИК черни химикалки, но те своевременно са били заменени със сини.

Само в една секция гласуването е започнало с черни химикалки, нарушението вече е прекратено и се очаква РИК да се произнесе, че вотът, отбелязан с черен химикал в тази секция, ще се приеме за валиден.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във