Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК обяви новата поръчка за 1600 машини и 2000 флаш памети

Централната избирателна комисия обяви новата обществена поръчка за доставка на допълнителни 1 600 окомплектовани устройства за гласуване и 2 000 флаш памети, необходими за провеждането машинния вот на комбинираните избори на 14 ноември и втори евентуален тур на президентските избори. 

Пределната цена обявена от Комисията е 8 680 000 лева без ДДС, тя е изчислена въз основа на постъпилите прогнозни стойности на тримата участници, които отново са поканени да подадат оферти.

Това са производителят на устройствата "Смартматик Интернешънъл холдинг", държавната фирма "Информационно обслужване" АД и частната "Сиела Норма". Срокът за подаване на офертите е до полунощ на 9 октомври.  

По-рано днес председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви, че се надява този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой устройства. "Дори това да не се случи, смятам, че с наличния брой машини ЦИК може да осигури машинното гласуване. Но все пак по-добре да има в повече избирателни секции с повече от една машина", добави председателят на комисията.

Тя уточни, че новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочването на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 000 и 500 000 лева. След като поръчката беше прекратена, е поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. Нейкова посочи пред БНТ, че имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на ЦИК.

По повод финансовия спор със "Сиела Норма" председателят на комисията подчерта, че на 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините - около 43 млн. лева за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от "Информационно обслужване" за изборите на 11 юли, са на ЦИК. С договора от месец февруари има неизплатени около 4 млн. за софтуера, който е предаден на избирателната комисия, но стои нерешен въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно. Тези взаимоотношения със "Сиела Норма" трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интереса на един търговец. Не може да се поставят условия на държавата, изтъкна Нейкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във