Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК обяви имената на 17-те български евродепутати

Централната избирателна комисия обяви имената на 17-те български евродепутати в новия Европейски парламент. Пет политически сили изпращат евродепутати: ГЕРБ - шестима, БСП - петима, ДПС - трима, ВМРО-Българско национално движение - двама, и Обединение "Демократична България" - един.

ГЕРБ ще има шестима евродепутати - Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов, който бе един от представителите на СДС в листата.

БСП ще има петима евродепутати - Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.

От ДПС в Европарламента влизат: Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева, след като първите двама в листата - лидерът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски отказаха да станат евродепутати.

От ВМРО отново в Европарламента ще бъде Ангел Джамбазки. В ново амплоа влиза режисьорът Андрей Слабаков - вторият избран от партията. Той се пошегува, след като получи удостоверението си: “Извинявайте, че съм с костюм, но все пак е официална церемония”.

“Демократична България” в Европарламента ще представлява Радан Кънев.

На церемонията бъдещите евродепутати коментираха приоритетите им в Европейския парламент.

"На първо място трябва да продължим битката срещу пакета "Мобилност". Предстоят важни разговори за селско-стопанската политика и субсидии, вечната тема нелегална миграция и защита на българския интерес по нея. Тези три приоритета, по които ще работи", очерта избраният за евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, след като получи удостоверението си от ЦИК, че е избран бъдещия европарламент.

Андрей Слабаков пък логично за свой приоритет посочи културата. "Българската култура и изкуство трябва да бъдат представени във всички европейски държави. Това не е трудно да има концепция", каза Слабаков.

"Не съм се явил на тези избори с амбицията на всяка цена да бъда евродепутат. Това беше изпълнение на един морален дълг към СДС, с който да помогна на организацията, в която членувам от 30 години - да възвърне своя авторитет и позиции в политическия живот. Мисля, че успяхме и движението на СДС ще продължи напред. Това е партията, благодарение на коята днес в България има демокрация", каза Александър Йорданов от СДС.

Той смята, че ще бъде полезен, ако, както очаква, в комсиите на Европарламента, може да даде експертиза - по външна политика, по сигурност и по образование и култура.

"Надявам се всички 17 евродепутати да се обединят и да работят заедно за интересите на българските граждани", каза депутатът и шеф на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във