Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК: Няма да се иска зелен сертификат, за да гласуваме

Няма да се изисква избирателите да представят зелен сертификат, за да могат да упражнят правото си на глас на изборите за президент и за парламент на 14 ноември, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева. От ЦИК уточняват, че в новата заповед на здравния министър не е посочено, че ще се изисква зелен сертификат при гласуване. 

Комисията не е поискала приоритетна ваксинация за членовете на секционните избирателни комисии. Решението е взето, тъй като по-голямата част от членовете на секционните комисии са били ваксинирани още преди изборите на 4 април. Освен това в момента достъпът до ваксини у нас е свободен, обясни Росица Матева. 

Изборната комисия съобщи също, че до 31 октомври трябва да пристигнат още 1600 машини за гласуване. Техниката ще бъде доставена от "Сиела Норма", с която бе дни бе сключен съответният договор. Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини .За секциите в чужбина все още не е взето решение.

Междувременно е подписан договор и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им - по 7.3 милиона за всеки от двата вота.

До момента са подадени малко над 56 000 заявления за гласуване в чужбина, съобщи още говорителят на изборната комисия Росица Матева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във