Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК не може да се справи с фалшивите новини за евроизборите

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Александров призна, че нямат ресурса и механизмите да се справят с фалшиви новини за европейските избори.

Той  направи уточнението, че за да има ефективна борба с фалшивите новини, следва да се проследява източникът им и да се открие мотивацията, която стои зад пускането на определена фалшива информация. ЦИК обаче не можела да направи това, но щяла да разглежда сигнали, ако са пряко свързани с евроизборите.

До 4 май комисията трябва да определи местата и броя на секциите, където ще може да се гласува.

Българите, които по това време не се намират на територията на България, а в друга страна-членка на ЕС, ще могат да гласуват в откритите секции, намиращи се в дипломатическите ни представителства и консулства, както и на други места. Справка може да се направи на сайта на МВнР, където ще бъде качена информация за местоположението на всяка секция и номера ѝ в съответната държава. Същата информация може да се намери и на сайта на ЦИК, както и на сайта на съответното дипломатическо представителство.

Българските граждани, които се намират в страна извън ЕС, ще могат да гласуват само в секции в дипломатическите ни представителства.

Гласоподавателите трябва да имат постоянен адрес у нас или в друга страна-членка на общността, регистриран поне три месеца преди датата на изборите. При гласуване се представя лична карта и се подписва декларация, че не е осъществено гласуване на друго място.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във