Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК не може да се разбере с доставчика за новите машини

Централната избирателна система (ЦИК) няма да отстъпи за цената на допълнителните машини, които са необходими за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това потвърди говорителят на комисията Цветозар Томов. За проблема се разбра още вчера. Доставчикът на машините е поискал над два пъти по-висока цена - 15 милиона лева. Аргументът е, че колкото по-малко количество се поръчва от тайванските устройства, толкова по-висока е цената. Решение обаче е трудно да се намери и повече пари няма да се отпуснат.

"Сиела Норма" не е доволна от цената, която й се предлага за доставката на 1500 устройства за гласуване. Става въпрос за 15 милиона лева, които освен за машините и тяхното обслужване, са и за провеждането на частични местни избори.

"ЦИК няма да преговаря за цената", категоричен е обаче Томов. 

Пред БНТ той разясни, че няма друг доставчик в България, който може да изпълни поръчката. Но 15 милиона е пределната цена, от която ЦИК няма да отстъпи. 

Комисията обаче няма да позволи провал на изборите, категоричен бе Томов.

"Избори в България са правен и без машини, правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения. Разбира се това създава затруднения. Няма да допуснем да има избирател, който желае да гласува и да не може", заяви той.

На въпрос дали допуска опит за саботаж на изборите, говорителят на ЦИК каза: "Аз допускам всичко, но няма да изразя нито една хипотеза. Фактите са, че изпълнителят е недоволен от условията".

ЦИК съвместно с район „Триадица“ организират тестово гласуване с машини. То ще се проведе на 06.06.2021 г. /неделя/ ,от 10 до 13 ч. в сградата на 22 СЕУ „Георги Стойков Раковски“, каб.№ 6 на първия етаж.

Районът кани всеки, който желае да се запознае с реда за гласуване с машини, да заповяда.

Методът е демонстрационен и в електронните бюлетини няма да бъдат включвани политически партии или кандидати.

ЦИК организира още три пробни гласувания, които ще се проведат в неделя в столичните райони "Люлин" и "Подуяне".

От проведено експериментално гласуване извън София се разбра, че средното време за гласуване с машина в Доброславци е 1.13 минути, а в Сливница 1.05 минути. Средното време за всички включили се в гласуването е 1.08 минути, съобщи говорителят на Комисията Цветозар Томов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във