Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЦИК не може да санкционира злоупотребата с лични данни

Злоупотребата с лични данни в подписките за регистрация за евроизборите по всяка вероятност ще остане без последствия. Това мнение изрази говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Би Ти Ви.

"Няма да прекратим практиката да даваме възможност на хората да проверяват присъствието си в списъците. Досега няма нито едно оплакване, че някой е проверил чуждо ЕГН, за сметка на това стоят сигналите, че присъстват в списъци на партии, които не са подкрепили”, обясни Томов.

Той изрази опасения, че злоупотребата ще остане ненаказана, макар и изобличена, защото „всяко престъпление има извършител”, а в случая той е неизвестен. "Отсега нататък партиите със сигурност ще бъдат по-внимателни. Има институции, които могат да ги санкционират, но това не е ЦИК", подчерта говорителят.

По думите на Томов много подписи от партийните списъци са отпаднали още при проверката на ГРАО, но всички партии всъщност са изпълнили законовото изискване да подадат 2500 автентични подписа.

Томов отказа да коментира евентуалната подобна възможност за проверка дали даден гражданин е гласувал на евровота. „Официално обсъждане на такава идея не е имало, ще има официална позиция след вота”, аргументира се той. „Колкото по-отворена е ЦИК и колкото по-голяма е възможността за самостоятелна проверка, толкова по-добре”, заяви още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във