Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК не изключва проблеми в избирателните секции в Турция

Избирателните секции в Турция за предстоящите предсрочни избори на 26 март са едни от най-рисковите. Това прогнозира говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Би Ти Ви. Той обясни, че има данни за очакван голям наплив на гласоподаватели в разкритите 35 секции в южната ни съседката. В ЦИК обаче, няма сигнали от Външно министерство, че е невъзможно да се гарантира честното провеждане на изборите там.

Говорителят на ЦИК посочи, че сметките колко души максимум могат да гласуват не са коректни. Причината е, че те винаги се основават на това, че гражданинът попълва декларация, че не е гласувал другаде, когато дойде редът му. Томов обясни, че не е нарушение документът да се подготви, докато човекът чака на опашката. Той подчерта, че истинският проблем е ако някой друг попълни декларацията на човека и той не знае какво подписва.

Възможностите за преференции ще са между 8 и 32 - двойно на мандатите в съответния район. Когато преференциите бяха въведени и усложняването на бюлетината, заграждането на един и същи номер на квадратче и кръгче вкараха Момчил Неков в Европарламента, а Анна Баракова - в Народното събрание.

Цветозар Томов коментира и билбордовете на магистралите, включително и за тези с Бойко Борисов в генералска униформа. ЦИК е изискала от Агенция "Пътна инфраструктура" информация кой отговаря за поставянето им. На областните управители е разпоредено да бъдат премахнати незабавно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във